Preocuparea noastră pentru prelucrarea și valorificarea nămolului de la stațiile de epurare, nu a rămas fără ecou în rândul autorităților publice și al operatorilor din industria apei, prin urmare, astăzi, 10.12.2019, începând cu orele 11.00, S.C Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni S.R.L. a găzduit o vizită tehnică la care au luat parte peste 60 de reprezentanți ai operatorilor regionali de apă, consultanților și proiectanților de specialitate, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, studenți, antreprenori, furnizori de tehnologii și echipamente, reprezentanții Băncii Europene de Investiții, reprezentanții ai proiectului PROVED din partea Universității Politehnica București și reprezentanți ai Universității Tehnice de Construcții București.

Rezultatele proiectului pilot de compostare și valorificare a nămolurilor de la stația de epurare și a deșeurilor verzi de pe raza orașului Mioveni au trezit interesul celor implicați în acest domeniu iar asociațiile profesionale, Asociația Română a Compostului (ARC) prin Iridex Group Plastic și Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene (APPFPE), au discutat despre oportunitățile pe care acest proiect le deschide în industria compostului.

Nămolul provenit de la stația de epurare, poate fi transformat în fertilizator de calitate, prin transformarea deșeurilor organice în resurse. Tehnologia de compostare utilizată la Mioveni este ecologică și îndeplinește normele europene cu privire la tratarea deșeurilor organice și a nămolurilor de la stațiile de epurare.

Pe scurt, instalația de la Mioveni transformă nămolul dintr-un generator de cost, într-o sursă de venit, prin conversia lui în fertilizator natural de cea mai bună calitate. Cu o capacitate de producție de circa 8m3/zi, sistemul oferă un rezultat nefermentat anaerob, cu o capacitate calorică mare (3600-3800 kcal/kg), care a suferit un proces de nitrificare/denitrifcare complet, parțial deshidratat (cu umiditate 85-86%), stabilizat cu polimer și cu conținut de metale grele în limitele legale admise.