S.Ed.C. Mioveni este societatea care prestează în orașul Mioveni serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, precum și de epurare a apelor uzate menajere și pluviale.

Ne-am propus derularea unor campanii de conștientizare a populației cu privire la diverse probleme de mediu, motiv pentru care suntem astăzi aici.

Suntem astăzi aici pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la una dintre cauzele deteriorării/poluării mediului înconjurător – ULEIUL ALIMENTAR UZAT pe care cei mai mulți dintre noi îl aruncă la chiuvetă sau în natură.

Uleiul este unul dintre cele mai toxice deșeuri – pentru că este un deșeu – așa că trebuie și el colectat selectiv – așa cum învațăm la școală, auzim acasă sau la TV că trebuie să colectăm separat hârtia, sticla, plasticul, șamd.

Ce se întâmplă cu uleiul aruncat?

  1. în chiuvetă – cea mai întâlnită practică, și cea mai la îndemână este, desigur, aruncarea uleiului la chiuvetă sau în vasul de toaletă.

Ce se întâmplă?

Aruncat în chiuvetă înfundă și corodează țevile, provoacă un miros greu de suportat. După țevile interioare, ajunge în sistemul de canalizare al orașului unde poate forma blocuri de grăsime ce împiedică circularea în interiorul acesteia, aștfel că apa poate refula pe stradă, și aici poate coroda țevile și priduce un miros urât.

Totodată, impactul negativ se resimte și în funcționarea stației de epurare, generând costuri suplimentare cu întreținerea și funcționarea acesteia.

  1. Pe sol – efectele sunt multe și de durată.

Ce se întâmplă?

Aruncat pe sol, râncezește, oprește  regenerarea și îl face infertil pentru o perioadă lungă. (până la 5 ani!)

  1. În apă – efectele sunt devastatoare!

Ce se întâmplă?

Aruncat în apă, formează o pleiculă ce oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele existente aici. Deci mor! 1 litru de ulei poluează 1 MILION de litri de apă!

CE facem cu el?

E simplu, IL COLECTĂM!

CUM îl colectăm?

  1. Lasați uleiul folosit să se răcească înainte de a-l colecta.
  2. Strecurați resturile de mâncare înainte de a-l turna în recipientul de colectare.
  3. Turnați uleiul uzat într-un recipient curat, cu capac etanș.
  4. Aduceți uleiul la punctul de colectare.

 UNDE îl aducem?

Primăria orașului Mioveni și SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni derulează începând cu această lună o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populația din Mioveni prin amenajarea unui punct de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate. La Piața Agroalimentară Dacia a fost amenajat un punct de colectare al acestui deșeu.

CE se întâmplă cu uleiul colectat?

Uleiul colectat este mai apoi reciclat prin tehnologii specifice și refolosit în alte scopuri (acesta este o componentă importantă în obținerea biosieselului ce poate înlocui perfect combustibilii fosili).

Carburanții biodiesel sunt o alternativă ecologică modernă, fiind cu mult mai puțin poluanți, dar oferă și avantajul că pot fi produși din mai multe surse regenerabile – principala modalitate de obținere folosită fiind uleiurile uzate.

Conform legislației în vigoare, societățile comerciale care prin activitatea lor generează ulei uzat, au obligația de a colecta separat aceste uleiuri și ale preda unor operatori economici autorizați. Dacă nu se supun normelor în vigoare, aceștia riscă amenzi usturătoare. În cazul persoanelor fizice, lucrurile stau mult mai diferit. Foarte puțini dintre noi aleg să recicleze uleiul alimentar.

Știați că...?

  • Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, uleiurile constituie 12% din poluanții din apă și sol. Același studiu a stabilit și că 1 litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poate polua până la un milion de litri de apă.
  • Uleiul comestibil uzat aruncat pe sol conduce la degradarea fertilității acestuia pentru o perioadă de 5 ani.

Sursa - https://www.icdv.ro/