Pentru a diminua fenomenul câinilor fără stăpân din oraș, autoritățile locale din Mioveni au amenajat în cartierul Racovița un adăpost pentru câini, cu o capacitate de aproximativ 450 locuri. De biobază se ocupă angajaţii Serviciului de ecarisaj al SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL.

Animalele fără stăpân sunt cazate şi separate în funcţie de starea de sănătate, vârstă, sex şi gradul de agresivitate. Modernul adăpost dispune de toate dotările necesare, fiind clădit şi amenajat în concordanţă cu normele europene în privinţa drepturilor animalelor. Altfel spus, are săli de operaţii, de sterilizare şi pentru consultaţii, camere pentru medicamente şi de recuperare, cabinet medical şi magazie pentru depozitarea hranei uscate. Sub supravegherea unei echipe conduse de un medic veterinar aici se fac deparazitări, vaccinări, sterilizări şi microcipări.

Serviciul dispune de un mijloc de transport pentru animale, autorizat de către D.S.V.S.A. Argeș, cu o suprafață utilă de 3 mp, cu o capacitate de transport (conform categoriei de greutate) aprox. 4 câini talie mare/6 -8 câini talie mică.

Personalul care se ocupă de acest serviciu este format dintr-un șofer, personal de capturare: 2 persoane, personal ce deservește activitatea din adăpost: 1 șef de formație, 1 medic veterinar, 1 tehnician veterinar, precum și 4 îngrijitori și 4 muncitori necalificați, cei din urmă asigurând permanenta supraveghere a câinilor cazați.

ADOPȚIA CÂINILOR

Cetățenii care doresc să devină stăpânii acestor patrupede pot vizita adăpostul nostru după programul: L - V: 07.00 - 15.00, S - D: 10.00 - 12.00. Pentru informaţii şi adopţii puteţi suna la numărul de telefon: 0736.002.557.

ACTELE NECESARE ADOPȚIEI:

  • Declarația - angajament de adopție/revendicare. (OUG 155/2001, Hotărârea 1059, Art. 21 (1);
  • Copie dupa actul de identitate al revendicatorului / adoptatorului;
  • Copie după actul de proprietate de la adresa unde va sta câinele (pentru a face dovada deținerii spatiului necesar cresterii și dezvoltării câinelui);

*În cazul în care revendicatorul / adoptatorul nu este proprietarul terenului / locuinței unde va sta câinele, este nevoie de act doveditor, conform căruia, proprietarul este de acord cu cazarea câinelui pe proprietatea sa.

Cei care vor adopte câini din adăposturi trebuie să respecte cumulativ următoarele condiții:

  • prezentarea de către adoptator a dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor;
  • prezentarea de către adoptator a dovezii resurselor materiale pentru creșterea și întreținerea câinilor;
  • prezentarea de către adoptator a acordului asociațiilor de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
  • înregistrarea, imediat după adopție, a câinilor în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân.

 × Adopţia unui câine este GRATUITĂ.

 ACTELE NECESARE REVENDICĂRII:

  • Declarația - angajament de adopție/revendicare. (OUG 155/2001, Hotărârea 1059, Art. 21 (1);
  • Copie după actul de identitate al revendicatorului / adoptatorului;
  • Prezentarea dovezii proprietății pentru câine (carnet de sănătate).

×CHELTUIELILE LEGATE DE SERVICIILE DE ECARISAJ (DEPARAZITARE, MICROCIPARE, HRANĂ) VOR FI SUPORTATE DE CĂTRE REVENDICATOR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ATENȚIE!!!

Legea 205/2004 republicată în 2014 privind protecția animalelor

INTERZICE
Uciderea, maltratarea și abandonarea animalelor = INFRACȚIUNE
și se sancționează cu ÎNCHISOARE până la 1 an și AMENDĂ PENALĂ

- Iubește-ți câinele! El te iubește și-ți este prieten, poate singurul adevărat. Te-ai uitat vreodată la el? O să descoperi cât de mult dorește să-i fi și tu prieten și câtă dragoste îți poate oferi.
- Pisica alungă nu numai șoarecii dar și durerea. Este cunoscut faptul că pisica alină, elimină suferința din locurile bolnave, având efecte tămăduitoare.
- Nu-ți lovi caii, nu-i pune să tragă căruțe peste puterile lor, nu-i ține în ploaie, în soare, nu-i ține nemâncați! Sunt animale nobile, inteligente, care te slujesc cu credință.
- Dă-le apă și hrană pe îndestulate animalelor tale! Asigură-le un adăpost corespunzător care să le ferească de ger, soare, ploaie, zăpadă.
- Nu-ți abandona, neglija sau omorî animalele bolnave sau bătrâne, sau pe care nu le mai dorești, sau puii pe care i-a fătat cățelușa ta.
- Educă-ți copiii în spiritul iubirii pentru lumea celor fără grai. Le pot fi prieteni de nădejde, care nu-i vor părăsi la greu, nu-i vor înșela și nu-i vor dezamăgi niciodată.
- Nu permite copiilor tăi să fie agresivi cu animalele. Studiile au demonstrat că aproape toți copiii care agresează animale, la maturitate își vor agresa părinții și vor agresa sau chiar ucide oameni.
- Când vezi un animal neajutorat, accidentat, bolnav sau părăsit, ajută-l!
- Când vezi sau afli că cineva maltratează un animal, nu-i oferă hrană, apă sau îl abandonează sau omoară, ia atitudine! Reclamă la POLIȚIE orice act de cruzime împotriva animalelor! Anunță și o organizație de protecție a animalelor!

FOARTE IMPORTANT: STERILIZEAZĂ-ȚI ANIMALUL!!!
Legea pentru gestionarea câinilor (OUG 155/2001 completată și modificată prin Legea 258/2013): Este OBLIGATORIE sterilizarea câinilor cu stăpân (ce aparțin rasei comune și metiși). Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă până la 1000 lei!

CAMPANIE DE INFORMARE ȘI EDUCAȚIE INIȚIATĂ DE
Organizațiile de protecție a animalelor HELFT HANDELN și FNPA în parteriat cu PRIMĂRIA ORAȘULUI MIOVENI ȘI SERVICII EDILITARE PENTRU COMUNITATE MIOVENI