sterilizarea

   Pe lângă microcipare și vaccinare/deparazitare periodică, deținătorii de câini mai au o altă obligație majoră: STERILIZAREA.

  Sterilizarea este în primul rând un act de responsabilitate, singura soluție pentru bunăstarea animalelor și implicit a noastră întrucât contribuie în mod direct la reducerea numărului de animale fără stăpân de pe stradă.

  Problema câinilor fără stăpân este greu a fi stopată, cauza acestui fenomen găsindu-se în numărul mare de câini nesterilizaţi care se împerechează necontrolat, atât câini cu stăpân cât și fără.

  Este foarte important ca fiecare stăpân de câine să știe că înmulțirea lor, fără a avea drept se montă, este ilegală. De aici pleacă poate cea mai mare problemă, fiind puțin probabil ca un stăpân să păstreze toți puii făcuți de câinii din gospodărie, deci o parte dintre aceștia vor ajunge, cu siguranță, în stradă, unde vor da naștere la alți pui.

   Sterilizarea câinilor aduce și o variate de beneficii comportamentale și de sănătate, precum și prevenirea gestațiilor nedorite.
   Conform legii, persoanele fizice sau juridice, asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor care dețin câini de rasă comună sau metiși ai acestora au obligația să îi sterilizeze, excepție făcând exemplarele cu regim special - câinii de rasă cu pedigree.