CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE ASUPRA IMPORTANȚEI REDUCERII CONSUMULUI DE APĂ

Apa este o importantă resursă naturală, o resursă vitală, ce trebuie folosită responsabil, zi de zi. La nivel planetar a devenit o reală problemă și este un lux pe care nu toți și-l permit.

Într-un raport al OCDE (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare), se estimează că aproximativ 1,5 miliarde de oameni trăiesc, astăzi, în zonele grav afectate de deficitul de apă. Potrivit raportului, numărul va crește la aproape 4 miliarde până în 2050, ceea ce va declanșa o criză alimentară la nivel mondial, dacă nu se schimbă abordarea din prezent.

Știați că...?

Într-o lună, o singură persoană are un consum mediu de 7mc (7000 litri)

Iată ce cantitate de apă folosim pentru câteva dintre activitățile casnice uzuale:

  • 1 spălat de vase la robinet = 50 litri
  • 1 spălat de haine = între 40 și 70 litri
  • 1 spălat pe mâini/dinți = între 5 și 15 litri
  • 1 duș = între 60 și 80 litri
  • 1 baie = între 150 și 200 litri.

 Reducerea consumului de apă ne aduce și facturi mai mici, iar acest lucru se poate face foarte ușor.

Iată 10 sfaturi pentru a reduce considerabil consumul de apă acasă:

  1. Mașina de spălat economică – atunci când alegeți o masină de spălat, optați pentru una care permite reglarea consumului de apă, iar înainte să o folosiți, citiți instrucțiunile și vedeți care este cel mai eficient și economic ciclu de spălare. O altă regulă la folosirea mașinii de spălat este că aceasta trebuie întotdeauna umplută complet.
  2. Mașina de spălat vase – este o soluție de economisire a apei, cel mai mare avantaj al acestui electrocasnic, considerat standard în alte țări (precum mașina de spălat sau fierul de călcat) este consumul redus de apă – cu până la 33% față de spălatul manual. Regula cu încărcarea completă înainte de utilizare este valabilă și aici.
  3. Spălatul vaselor manual – în acest caz, pentru a economisi apă, vasele pot fi spălate într-un castron cu apă și detergent iar apoi limpezite sub jetul de apă. O altă soluție, pentru a economisi și mai multă apă, este montarea unui aerator de apă care se montează uzor pe orice baterie, iar consumul de apă se reduce considerabil, fără a afecta confortul în utilizare. Prețul unui astfel de dispozitiv este de 30-40 lei.
  4. Duș, nu baie! Este evident că în cazul în care alegem să facem baie și nu duș, cantitatea de apă este considerabil mai mare. Aproximativ 200 litri de apă sunt consumați atunci când umplem o cadă, în timp ce, pentru un duș de 8 minute folosim numai o cantitate de 60 – 80 litri. Dacă reducem timpul petrecut sub duș la jumătate, putem ajunge la un consum de 30 de litri. Simplu, nu?
  5. Înlocuiți capul de duș normal cu unul economic – pentru a economisi și mai multă apă, la fel ca în cazul soluției pentru bateria de la bucătărie, puteți opta pentru montarea unui cap de duș economic, dotat cu orificii ce permit admisia de aer, păstrându-se senzația și confortul unui duș obișnuit.
  6. Nu aruncați în vasul te toaletă resturi care nu își au locul acolo. De fiecare dată când tragem apa consumăm între 20 și 30 litri, iar efectele asupra instalației de canalizare sunt dezastuoase. Nu aruncați în reţeaua de canalizare substanţele şi obiectele periculoase pentru om şi mediu: obiecte solide sau tăioase, materiale textile, resturi vegetale, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere (gunoi sau grăsimi arse folosite în bucătărie).
  7. Colectați apa de ploaie – Apa de ploaie poate fi folosită la udatul plantelor. Așadar, prin montarea unor siteme de colectare a apei puteți face economii substanțiale. Sistemele pot fi utilizate atât de cei care locuiesc la casă (prin montarea unui sistem de jgheaburi și burlane care să colecteze apa de pe acoperiș și să o aducă într-un rezervor), dar și pentru locatarii de la bloc care pot adopta o soluție de tip rainsaucers, adică niște farfurii care colectează ploaia. Aceste soluții ne ajută să facem economie toată viața.
  8. Aveți grijă la pierderile de apă – În cazul în care bănuiți că există fisuri sau defecțiuni ce provoacă pierderi de apă în rețeaua interioară, faceți următorul test. Seara, înainte de culcare, opriți toate instalațiile ce utilizează apa și citiți indexul apometrului. Dimineața, înainte de a porni orice instalație ce utilizează apa, citiți din nou indexul apometrului. Dacă pe parcursul nopții s-a înregistrat un consum, instalația are pierderi ce trebuie imediat remediate.
  9. Achiziţionaţi rezervoare WC cu funcţionare economică pentru a reduce consumul de apă! Rezervoarele cu două clapete sunt ideale întrucât consumul poate fi reglat, în funcție de necesitate. Toaleta cu două clapete de acționare ne oferă posibilitatea să alegem câtă apă folosim. Utilizarea corectă a celor două clapete ne pot ajuta să economisim până la 25.000 litri pe an, consumul de apă putând fi redus astfel cu până la 50%.
  10. Folosiți apa cu intermitențe atunci când vă spălați pe dinți sau vă bărbieriți. Economia va fi considerabilă!